Sinds 1 maart 2014 is ritsen verplicht. Maar wanneer bent u nu precies verplicht om dit effectief toe te passen? En hoe moet dat dan?

Artikel 12 bis van het Wegverkeersreglement luidt als volgt:

“De bestuurders die, bij sterk vertraagd verkeer, rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden wordt verhinderd, mogen slechts vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook.

De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook moeten vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder; in geval het rijden in zowel de linker als in de rechter rijstrook wordt verhinderd, moet eerst voorrang worden verleend aan één bestuurder op de rechter rijstrook en daarna aan één bestuurder op de linker rijstrook.”

De verplichting tot ritsen veronderstelt dus dat voldaan is aan twee voorwaarden. Ten eerste moet er sprake zijn van sterk vertraagd verkeer. Ten tweede moet de bestuurder rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden verhinderd wordt. In tegenstelling tot wat velen denken, moet dit niet zijn aangegeven door een verkeersbord. U kan dus ook verplicht zijn te ritsen bij een plotse hindernis door bijvoorbeeld een verkeersongeval.

De bestuurders die op de versperde rijstrook rijden zijn verplicht om in te voegen vlak voor de versmalling, en niet ettelijke meters voordien. Het is dus verboden om te vroeg in te voegen.

Is er één rijstrook versperd, dan moeten de bestuurders die rijden op de vrije rijstrook vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder. Zijn zowel de linker- als de rechterrijstrook naast de vrije rijstrook versperd, dan moeten de bestuurders die rijden op de vrije rijstrook vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan eerst één bestuurder op de rechterrijstrook en daarna één bestuurder op de linkerrijstrook.

Een inbreuk op artikel 12 bis Wegverkeersreglement maakt een overtreding van de eerste graad uit. U riskeert dan een geldboete van 10 tot 250 EUR (nog te verhogen met de opdeciemen).